This lecture will be Dutch.
Op 10 januari komt onze erepenningdrager Em.prof.drs. P.A. Schenck een lezing geven. Prof. Schenck was hoogleraar Algemene Scheikunde en Organische Geochemie in de toenmalige faculteit Scheikundige Technologie van 1969 - 1993. Hij was tweemaal decaan van de faculteit (1983 - 1986 en 1987 - 1988) en rector magnificus van de TU Delft van 1988 - 1993. In dat laatste jaar ging hij met emeritaat. Hij is erelid (1985) en erepenningdrager (1993) van het TG.
De titel van de lezing is "Moderne Natuurkunde en Wereldpolitiek tijdens de Tweede Wereldoorlog". Een beknopte samenvatting:
De eerste helft van de 20e eeuw wordt gekenmerkt door belangrijke ontwikkelingen in de natuurkunde. Het was de tijd van de opkomst van het atoommodel zoals wij dat nu kennen en van de quantummechanica.
Eind 1938 - vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog - ontdekten Hahn en Strassmann in Berlijn de kernsplijting.
Zowel in Duitsland als in de Verenigde Staten realiseerde men zich welke gevolgen deze ontdekking ook voor een oorlogvoering zou kunnen hebben. In beide landen trachtte men een militaire toepassing van de kernsplijting te ontwikkelen, een wedstrijd die uiteindelijk door de Ver. Staten is gewonnen. De achtergronden daarvan zullen worden belicht.
Het betekende dat de ontwikkelingen in de natuurkunde en de politiek in de jaren '40 van de vorige eeuw zeer nauw met elkaar verweven raakten. De geschiedenis daarvan geeft een fascinerend beeld van een uiterst tumultueuze periode in de natuurkunde van de 20e eeuw.
In de voordracht zal een aantal belangrijke aspecten hiervan van fysische, politieke en morele aard in hun onderlinge samenhang worden belicht en wordt kort aandacht gegeven aan de naoorlogse gevolgen van de ontwikkelingen tijdens de oorlog.